Afvallen

Wordt een maagverkleining vergoed?

Steeds meer mensen in Nederland hebben last van overgewicht of obesitas. Ze doen vaak talloze pogingen om af te vallen. Bijvoorbeeld door gezonder te gaan eten, allerlei diëten te volgen of meer te gaan sporten. Vaak komen de kilo’s er na een tijdje toch weer aan. Heb je overgewicht en lukt het je niet om blijvend af te vallen? Dan kan je in aanmerking komen voor een maagverkleiningsoperatie (gastric bypass). In dit artikel lees je meer over deze operatie en de maagverkleining vergoeding vanuit de zorgverzekering.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gastric bypass?

Niet iedereen kan zomaar een maagverkleinende operatie krijgen. Of je in aanmerking komt voor een maagverkleining is afhankelijk van:

  • je gewicht. Bij een BMI van 40 of hoger of van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
  • je leeftijd. Een maagverkleining is voor mensen tussen de 18 en 65 jaar.
  • je totale gezondheid. Je hart, longen en andere organen moeten goed werken om de operatie te mogen ondergaan.
  • je pogingen om af te vallen. Je hebt zelf al meerdere pogingen gedaan om af te vallen.Bijvoorbeeld onder deskundige begeleiding.
  • je motivatie om je leefstijl te veranderen. Een maagverkleining vraagt meer dan een tijdelijke aanpassing: je moet de rest van je leven gezonder eten en meer bewegen.

Goed om te weten: voordat je onder het mes gaat, onderga je een uitgebreide screening. Je hebt dan gesprekken met meerdere artsen die beoordelen of je voor de operatie in aanmerking komt.

Verschillende soorten maagverkleiningen

Er bestaan verschillende soorten maagverkleiningsoperaties. De drie bekendste zijn:

  • gastric bypass: bij deze operatie wordt de maag verkleind en een gedeelte van het spijsverteringskanaal omgeleid.
  • gastric sleeve: er wordt een deel van de maag verwijderd, maar het spijsverteringskanaal blijft intact. Deze operatie is daarom iets minder ingrijpend dan de gastric bypass.
  • gastric band (maagband): een maagband is een siliconen bandje dat tijdens een kijkoperatie net onder de slokdarm rond de maag wordt geplaatst. Door de maagband ontstaat er sneller een vol gevoel en loopt het voedsel langzamer weg.

Vergoeding maagverkleining

De kosten voor een maagverkleining worden vergoed vanuit de basisverzekering als je voldoet aan de voorwaarden en je een verwijzing van de huisarts hebt. Houd er wel rekening mee dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Zoals bijvoorbeeld het eigen risico en de kosten van bepaalde dieet- en voedingssupplementen.

Buikwandcorrectie na maagverkleining

Na een maagverkleining vallen de meeste mensen in korte tijd veel af. Dit is natuurlijk fijn, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Veel mensen hebben namelijk last van overtollige huid die achterblijft, bijvoorbeeld op de buik. Daarom kiezen sommige mensen na een maagverkleining ook nog voor een buikwandcorrectie. Deze operatie wordt alleen onder strenge voorwaarden vergoed uit de basisverzekering. Dit betekent dat de operatie medisch noodzakelijk moet zijn.

Bijvoorbeeld als je door de overtollige huid veel moeite hebt met lopen. Of als je last hebt van constante ontstekingen in de huidplooien. Kunnen andere behandelingen je klachten niet verhelpen? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding.

In deze blog van Slank-Klup.nl heb je meer kunnen lezen over de maagverkleining vergoeding vanuit de zorgverzekering. Wil je meer hulp bij het afvallen? Lees hier dan 10 manieren om meer vet te verbranden en ontdek in deze blog waarom een crash dieet niet werkt.

Volg mij

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *