Gezond

Is een broodje gezond eigenlijk wel gezond?

Een broodje gezond klinkt als een verstandige keuze voor de lunch, maar is het dat ook echt? In dit artikel Op Slank-Klup.nl gaan we dieper in op wat een broodje gezond precies is, hoe gezond het daadwerkelijk is, de hoeveelheid calorieën die het bevat, en de verdeling van macronutriënten. Natuurlijk geven we ook nog onze handige tips om jouw broodje gezond nog gezonder te maken!

Wat is een broodje gezond?

Een broodje gezond is een populair lunchgerecht in Nederland, meestal samengesteld uit een wit of bruin broodje belegd met kaas, ham, sla, tomaat, en vaak komkommer en ei. Soms worden er ook andere ingrediënten toegevoegd zoals mayonaise of mosterd. Het wordt gezien als een gezonder alternatief voor andere snelle broodjes vanwege de verse groenten en magere eiwitten. Maar klopt dit ook?

Hoe gezond is een broodje gezond?

De gezondheid van een broodje gezond hangt af van de ingrediënten en de portiegrootte. Op het eerste gezicht lijkt het een gezonde keuze door de aanwezigheid van groenten en magere eiwitten. Echter, het gebruik van wit brood, vette kaas, en calorierijke sauzen kan de voedingswaarde verminderen. Het is dus belangrijk om kritisch te kijken naar wat er precies op je broodje zit. Uiteraard is het ook belangrijk om te kijken of dit broodje qua calorieën en macro’s in jouw voedingsschema past.

Hoeveel calorieën broodje gezond?

Gemiddeld bevat een broodje gezond ongeveer 350 tot 600 calorieën. Dit is inclusief het brood, beleg zoals ham en kaas, en eventuele sauzen. Het aantal calorieën kan oplopen als er extra’s zoals mayonaise worden toegevoegd. Qua totale hoeveelheid calorieën komt dit overeen met wat je gemiddeld voor een lunch zou mogen binnenkrijgen.

En hoe zit het met de macro’s?

Een broodje gezond bevat een mix van macronutriënten: koolhydraten van het brood, eiwitten van het beleg en vetten van de kaas, het ei en eventuele sauzen.

  • Koolhydraten: 30-40 gram, voornamelijk afkomstig uit het brood.
  • Eiwitten: 15-20 gram, afhankelijk van de hoeveelheid ham en kaas.
  • Vetten: 10-20 gram, afhankelijk van de gebruikte kaas en eventuele sauzen.
is broodje gezond wel gezond

Is het broodje zelf gezond?

Brood, met name volkorenbrood, is een goede bron van complexe koolhydraten, vezels en een verscheidenheid aan vitamines en mineralen. Volkorenbrood bevat meer voedingsstoffen en vezels dan wit brood, wat bijdraagt aan een verzadigd gevoel en een betere spijsvertering. Wit brood daarentegen bevat vaak minder voedingswaarde en kan zorgen voor snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.

Pas op met saus

De saus kan een broodje gezond aanzienlijk minder gezond maken. Sauzen zoals mayonaise bevatten veel calorieën en verzadigde vetten. Zelfs sauzen die minder vet bevatten, kunnen toegevoegde suikers en zout bevatten, wat hun gezondheidswaarde vermindert. Het gebruik van een lichte dressing of het volledig weglaten van saus kan een broodje gezond gezonder maken.

Zelf een broodje gezond nog gezonder maken

Je kunt een broodje gezond op verschillende manieren nog gezonder maken:

  • Gebruik volkorenbrood in plaats van wit brood om meer vezels binnen te krijgen.
  • Kies voor magere eiwitten zoals kalkoenfilet of kipfilet in plaats van ham.
  • Gebruik minder vette kaas of vervang kaas door avocado voor gezonde vetten.
  • Vermijd calorierijke sauzen en kies voor een lichte dressing of hummus.
  • Voeg extra groenten toe zoals paprika, spinazie, of wortel voor meer vitaminen en mineralen.

Conclusie

Een broodje gezond klinkt gezonder dan het daadwerkelijk is. Dit heeft vooral te maken met het gebruik van wit brood en de toevoeging van saus, zoals mayonaise of mosterd. Hierdoor krijg je extra calorieën en verzadigde vetten binnen. Kies voor volkorenbrood, gebruik kipfilet in plaats van ham en laat de sauzen achterwege om zelf een ‘broodje gezonder’ te maken!

Volg mij

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *