Afvallen

Slank met het eiwitdieet?

Overgewicht is niet gezond, zoveel is duidelijk. Maar op dieet gaan is ook niet altijd gezond, veel hangt af van de manier waarop je gewicht probeert te verliezen. Jammer genoeg zijn er heel wat methodes die ooit succesvol leken later bekritiseerd door artsen en gezondheidsspecialisten omdat ze niet goed zouden zijn voor ons lichaam. Daarom verzamelen we hier enkele tips voor mensen die op een gezonde manier gewicht willen verliezen. Bij Slank-Klup.nl helpen we jou namelijk graag gezond afvallen! Is een verhoogde eiwitinname, zoals bij het eiwitdieet, een slimme keuze?

Geloof niet in hypes

Onze belangrijkste tip is waarschijnlijk deze: geloof niet in de hypes rond diëten. Elk jaar duikt er weer een nieuwe methode op die veel aandacht krijgt in de media en waarvan de aanhangers beweren dat ze dé sleutel tot succes was bij hun pogingen om af te vallen. Vaak blijken die diëten later slechts op korte termijn te werken en soms blijken ze zelfs ongezond doordat ze te eenzijdig zijn en mensen die het dieet volgen een tekort krijgen aan belangrijke voedingsstoffen.

Leestip: Tips om overtollige kerstkilootjes te voorkomen en verliezen

Energiebalans is leidend (ook bij het eiwitdieet)

Om het eenvoudig te houden is het goed de volgende basisregel altijd in gedachten te houden bij je pogingen om gewicht te verliezen. Zolang je meer calorieën verbrandt dan dat je er inneemt zal je gewicht verliezen. Dat lijkt natuurlijk soms gemakkelijker dan het is. Zo is het niet altijd vanzelfsprekend je totale calorie-inname te berekenen.

Ook hoeveel calorieën jij dagelijks verbruikt weet je waarschijnlijk niet. Er zijn de standaardregels, gemiddeld 2500 calorieën voor een man en 2000 calorieën voor een vrouw maar deze getallen houden geen rekening met mensen die erg weinig of juist erg veel lichaamsbeweging hebben. Daarom is het altijd slim eerst je caloriebehoefte te berekenen en daar je eetpatroon op aan te passen.

Focus niet op zout en zetmeel

Laat je ook niet in de war brengen door diëten met een sterke nadruk op het bannen van zout en zetmeel. Het is waar dat door deze zoveel mogelijk van je menu te schrappen je snel gewicht zal verliezen, maar dit gewicht bestaat dan voornamelijk uit lichaamsvocht. Je lichaam kan vloeistoffen minder goed vasthouden zonder al dat zout en zetmeel en je krijgt het idee dat je dieet erg succesvol is. Je gewicht neemt snel af, maar helaas betekent niet dat je zo snel vet verliest.

Op het moment dat je echter stopt met het volgen van zo een dieet zal je deze kilo’s er erg snel terug bijwinnen. Het is dan ook bijna onmogelijk om je hele leven zout en zetmeel te blijven vermijden. Je moet er natuurlijk niet mee overdrijven maar deze volledig bannen is dus geen goed idee.

Uitgelicht: Vijf tips om snel af te vallen na een bevalling

Gezond afvallen met het eiwitdieet

Wil je wel snel maar ook gezond gewicht verliezen? Dan bevelen artsen een dieet aan met kleine hoeveelheden dierlijke vetten, toegevoegde suikers, geraffineerde (industrieel verwerkte) voedingsproducten en met niet overdreven veel zout en zetmeel. Waar je wel veel van mag eten, zonder te overdrijven natuurlijk, zijn voedingswaren met veel proteïnes, vetarme zuivelproducten en vooral heel veel groenten en fruit. Dit wordt vaak het eiwitdieet genoemd, maar naar onze mening kunnen we het beter gewoon een gezond eetpatroon noemen. Het is immers geen dieet, maar een voedingswijze die je de rest van je leven kunt volhouden.

Tenslotte willen we je nog enkele korte tips meegeven om je te helpen bij het gezond afslanken:

  • Drink veel water
  • Verlaag je suikerinname en verhoog juist eiwitten
  • Vermijd ongezonde snacks te kopen of in huis te hebben
  • Eet veel groenten en fruit om een gevuld gevoel te hebben
  • Zorg dat je minimaal drie maaltijden per dag hebt, sla dus geen maaltijden over
  • Als je eet uit verveling, zorg dan dat je bezig blijft zodat je je niet verveeld
  • Vermijd snacken, eet enkel aan tafel liefst op vaste uren.

Hulp nodig bij afslanken?

Lukt het jou niet goed om af te vallen, of weet je niet waar je moet beginnen bij het aanpassen van je voedingspatroon? Kom nu samen afvallen met Slank Klup en krijg de beste voedingsbegeleiding. Uiteraard afgestemd op jouw wensen, doelen en eetvoorkeuren. Onze gezonde weekschema’s zijn een stok achter de deur en jouw persoonlijke coach staat altijd voor je klaar!

Volg mij

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *