Afvallen

Waarom een crash dieet niet werkt

Gezond afvallen is een gestaag proces waar je discipline en doorzettingsvermogen voor nodig hebt. Helaas grijpen veel mensen nog steeds terug naar de zogeheten crashdiëten. Met een crash dieet kun je snel veel afvallen. Logisch, want je krijgt zeer weinig calorieën binnen. In de praktijk zien we dat veel mensen weer aankomen na zo’n streng dieet (jojo-effect). In deze blog op Slank-Klup.nl gaan we jullie haarfijn uitleggen waarom een crash dieet niet werkt en wat een betere manier is om gewicht te verliezen.

Wat is een crash dieet?

Een crash dieet is een afvalmethode waarbij je zeer weinig eet. Door je calorie-inname zo drastisch te verlagen ga je snel kilo’s afvallen. Dit zorgt ervoor dat veel (wanhopige) mensen met overgewicht zulke crash diëten aangrijpen om resultaat te zien. Er zijn veel van dit soort diëten te vinden, zoals bijvoorbeeld het appeldieet, koolhydraatarm dieet, shake dieet en Cambridge Dieet. Zo’n crash dieet kenmerkt zich door het uitsluiten van complete productgroepen en voedingsmiddelen, waardoor je nog maar weinig calorieën binnenkrijgt.

Onthoud dat een gemiddelde man 2500 kcal verbruikt op een dag en een vrouw zo’n 2000 kcal. Met een extreem dieet zoals Cambridge krijg je maar 500 tot 800 kcal per dag binnen. Natuurlijk ga je hierdoor gewicht verliezen. Maar is dit wel een gezonde manier om af te vallen?

Waarom zijn crashdiëten zo populair?

Maar waarom kiezen zoveel mensen voor crashdiëten terwijl we allemaal wel kunnen begrijpen dat zo weinig eten niet gezond is? De grootste reden hiervoor is dat veel mensen snel willen afvallen en geen geduld hebben. Ze willen snel resultaat zien en laten zich verleiden door claims als “verlies 10 kilo in slechts 5 weken” of “snel buikvet verbranden”. En het is zo, met een crash dieet ga je snel afvallen. Je kunt in enkele weken veel lichaamsgewicht kwijtraken. Dit zal echter (zeker in het begin) voor een groot deel vocht zijn.

Bovendien hebben de volgers van dergelijke diëten geen zin of motivatie om hun eetpatroon op een gezonde manier aan te passen. Dan maar kiezen voor een extreme manier waarbij ze zelf niet hoeven na te denken. Jammer, want een voedingsadvies op maat samenstellen kan op een veel gezondere manier bijdragen aan vet verlies.

Crash dieet nadelen

Wij van Slank Klup raden ten zeerste af om een crash dieet te volgen. Waarom? Ten eerste omdat het simpelweg niet goed is voor je algehele gezondheid om zo weinig te eten. Je krijgt te weinig essentiële voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Op de lange termijn is dit gewoon schadelijk voor je lichaam.

Een ander nadeel is dat je spiermassa gaat verliezen. Door zo weinig te eten gaat je lichaam op zoek naar brandstof. Het gaat niet alleen vet verbranden, maar ook de aminozuren uit je spierweefsel. Je lichaam gaat spiermassa afbreken om toch voldoende energie te kunnen leveren. Dus ja, je gaat afvallen maar dit is niet alleen overtollig vet. Je gaat veel vocht en spiermassa kwijtraken.

Tot slot leer je niks van een extreem streng dieet. Je leert niet hoe je bewust met voeding aan de slag gaat en hoe je zelf een gezond eetpatroon moet samenstellen. Het is dus niet ‘houdbaar’. Je volgt eigenlijk een soort trucje en na afloop van je crash dieet val je terug in oude gewoontes. Hierdoor zie je dat veel mensen na gewichtsverlies weer aankomen (en vaak nog zwaarder worden dan voorheen).

  • Kans op tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen
  • Je lichaam gaat spiermassa afbreken
  • Je leert er niet van hoe je gezond moet eten
  • Kans op terugval (jojo-effect) is erg groot

Crash diëten zijn gevaarlijk

In deze blog is het duidelijk geworden dat een crash dieet niet de meest gezonde manier is voor afvallen. Bovendien levert het bijna nooit blijvende resultaten op. Dit is echter niet de enige reden om crashdiëten voortaan te skippen. Dit soort extreme diëten zijn namelijk ook echt gevaarlijk voor je. Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals vitamine D, B-vitamines en magnesium kan zeer nadelige gevolgen voor je gezond- en fitheid hebben.

Daarnaast verstoort het de relatie met voeding in het algemeen. Je gaat obsessief aan de slag met het eten van weinig calorieën. Als je dit te lang blijft doen kan dit leiden tot eetstoornissen, waaronder anorexia of boulimia. Maak je het heel bont dan kan een crash dieet zelfs problemen veroorzaken met je hart- en vaatstelsel.

waarom een crash dieet niet werkt

Kies voor gezond afvallen met Slank Klup

Afvallen en gezonder worden is een proces waar je veel aandacht aan moet schenken. Er zijn geen quick fixes die je op magische wijze laten afslanken. Kies daarom voor gezond afvallen, waarbij je een eetpatroon laat aanmeten dat past bij jouw leefstijl en de behoeften van jouw lichaam. Met een gezond voedingsplan van Slank Klup kun je 0,5 kg tot 1 kilogram per week afvallen. Op dit tempo blijft je spiermassa zoveel mogelijk behouden en heb je bovendien meer energie voor het sporten. Wij helpen je graag met een advies op maat!

Volg mij

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *