Afvallen

Wat is BMI (Body Mass Index)?

Er zijn verschillende manieren om te berekenen of je een gezond gewicht hebt. Een populaire methode is de BMI berekening. Aan de hand van jouw BMI kun je inschatten of je gezond gewicht hebt, of te maken hebt met onder- of overgewicht. Veel mensen hechten waarde aan de BMI berekening. Maar is dit wel zo zinvol? Wat is BMI precies en hoe met je deze tool gebruiken? In deze blog op Slank-klup.nl vertellen we je alles over de Body Mass Index en het toepassen van deze berekening!

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index en is ook wel bekend onder de naam Quetelet Index. Door de BMI te berekenen krijg je een beeld van iemands gewicht en kan worden vastgesteld of er sprake is van een gezond gewicht. De formule voor een BMI berekening is gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van je lengte in meters. Zo bereken je eigenlijk het aantal kg dat je per vierkante meter lichaam weegt.

Van oorsprong is de BMI bedoeld om statistieken over een grote groep mensen te berekenen. Het is dus minder geschikt om te bepalen of een individu te zwaar of te licht is. De Body Mass Index is dus slechts een grove schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Je kunt de BMI berekenen voor mannen, vrouwen en kinderen vanaf 2 jaar.

BMI berekenen

Wil je jouw BMI berekenen? Maak dan gebruik van de onderstaande calculator van Slank-Klup.nl. Kies voor metric en vul dan jouw lengte en gewicht in. Je ziet vervolgens jouw Body Mass Index waarde en of of jouw gewicht gezond is.

ft
in
lbs
cm
kg

Vergelijk de uitkomst van jouw BMI berekening met de richtlijnen in de tabel hieronder.

Body Mass Index (BMI) waardes

Uit de Body Mass Index calculator hierboven komt een getal. Benieuwd wat dit getal precies betekent voor jouw gezondheid? In deze tabel zie je hoe jij scoort, waarbij we rekening houden met leeftijd.

LeeftijdOndergewichtGezond gewichtOvergewichtObesitas
t/m 17< 1818 – 24,524,5 – 29,529,5 >
18 – 44< 18,518,5 – 2525 – 30 30 >
45 – 60< 19,519,5 – 2626 – 3131 >
60+< 20,520,5 – 2727 – 32 32 >

Nadelen Body Mass Index

Ondanks dat de BMI vaak wordt gebruikt om overgewicht te bepalen, kent deze methode verschillende nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de Body Mass Index alleen kijkt naar lengte en gewicht. Er wordt geen rekening gehouden met vetpercentage en spiermassa. Iemand met veel spiermassa heeft volgens de Quetelet Index al snel overgewicht, terwijl diegene juist hartstikke gezond is.

Wij vinden het daarom ook een betere indicatie van gezond gewicht om te kijken naar de verhouding tussen vetmassa en spiermassa in het lichaam. Op die manier kan met meer nauwkeurigheid worden bepaald of iemand ondergewicht, gezond gewicht of overgewicht heeft. Bovendien zegt de BMI niks over de verdeling van vet over het lichaam. Buikvet is namelijk het meest schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom ook altijd verstandig om de middelomtrek (taille) te meten.

Ook houdt de Body Mass Index geen rekening met lichaamsbouw. Zo gelden er bijvoorbeeld voor Aziaten andere grenswaarden, omdat hun lichaamsbouw anders is dan die van Europeanen. Hieronder vertellen we je meer over deze andere richtlijnen voor bepaalde bevolkingsgroepen.

wat is bmi

Andere adviezen

Mensen met een afkomst van Zuid-Azië of Afrika (ten zuiden van de Sahara) krijgen een ander advies op basis van de BMI-calculator. Dit heeft te maken met een andere lichaamsbouw en dus een ander risico op lichamelijke aandoeningen. Voor deze bevolkingsgroepen wordt aangeraden om af te vallen bij een Body Mass Index van hoger dan 23 (in plaats van 25).

Twijfel jij of je een gezond gewicht hebt? Vraag dan altijd advies aan je huisarts of een ervaren Voedingsadviseur.

Afvallen of aankomen met Slank-klup.nl

Heb jij volgens de BMI-formule ondergewicht of overgewicht en wil je hier iets aan doen? Bij Slank-klup.nl helpen we jou graag op weg naar een gezonder gewicht. Zo kunnen we jou adviseren met een voedingsschema op maat en trainingsprogramma op maat. Deze worden compleet afgestemd op jouw doel, fysieke mogelijkheden en behoeften van jouw lichaam. Bekijk hier de mogelijkheden van het advies van Slank-Klup.nl. Uiteraard kun je jouw vragen altijd stellen in een reactie of via het contactformulier.

Volg mij

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *