Recepten

Gezond bananenbrood recept

Dit gezonde bananenbrood is de perfecte snack of ontbijtoptie, vol natuurlijke ingrediënten en zonder geraffineerde suikers. Door het gebruik van volkoren meel, havermout en gezonde vetten uit kokosolie, is het een voedzaam alternatief voor traditionele bananenbroden. Makkelijk te maken en heerlijk van smaak, dit recept combineert eenvoud met voedingswaarde voor een bewuste lekkernij!

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100 ml ongezoete amandelmelk (of andere plantaardige melk)
  • 150 g volkoren speltmeel (of havermeel)
  • 50 g havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel kokosolie (gesmolten)
  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop (optioneel)
  • Snufje zout

Optioneel: handvol noten (bijv. walnoten of amandelen) of pure chocolade (minimaal 70% cacao)

Bananenbrood recept maken

Volg de bereidingswijze hieronder om zelf dit heerlijke gezonde bananenbrood te maken.

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in met wat kokosolie of gebruik bakpapier.
  2. Prak de bananen in een grote kom tot ze glad zijn. Voeg vervolgens de eieren toe en klop deze door het banaanmengsel.
  3. Voeg de vloeibare ingrediënten toe: amandelmelk, gesmolten kokosolie, vanille-extract en (optioneel) honing of ahornsiroop. Meng alles goed door elkaar.
  4. Meng de droge ingrediënten in een andere kom: speltmeel, havermout, bakpoeder, kaneel en een snufje zout.
  5. Combineer de droge en natte ingrediënten door het droge mengsel langzaam toe te voegen aan het bananenmengsel. Roer goed totdat alles goed is opgenomen.
  6. Optionele toevoegingen: Als je noten of stukjes pure chocolade wilt toevoegen, doe dat nu en roer ze door het beslag.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en bak het bananenbrood in ongeveer 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat een satéprikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
  8. Laat het bananenbrood afkoelen op een rooster voordat je het uit de vorm haalt en aansnijdt.

Dit bananenbrood is een perfecte snack of ontbijtoptie, boordevol voedingsstoffen en zonder ongezonde toevoegingen!

Waarom is dit bananenbrood gezond?

Geen geraffineerde suikers: Dit recept bevat geen witte suiker. De natuurlijke zoetheid van de bananen, in combinatie met een beetje honing of ahornsiroop, maakt het bananenbrood zoet zonder toegevoegde geraffineerde suikers.

Volkoren speltmeel of havermeel: In plaats van gewoon wit meel, gebruiken we volkoren speltmeel of havermeel. Deze meelsoorten zijn rijk aan vezels, wat zorgt voor een betere spijsvertering en een langer verzadigd gevoel.

Havermout: Havermout is een geweldige bron van oplosbare vezels die kan helpen bij het verlagen van cholesterol en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Bekijk hier ook ons havermoutkoekjes recept.

Gezonde vetten: De kokosolie biedt gezonde vetten die goed zijn voor je lichaam, terwijl de noten extra eiwitten en gezonde vetten toevoegen.

Minder calorieën: Door het gebruik van plantaardige melk en een minimale hoeveelheid natuurlijke zoetstoffen, is dit bananenbrood lichter dan veel traditionele versies.

Volg mij

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *